Eksperimenterer med smarthøyttalere

Lyd er det nye bassenget ledende medieselskaper ønsker å tappe ut av.

Derfor er lyd et av de viktigste teamene i årets NxtMedia konferanse, med flere innslag. Produktutviklingssjef i NRK, Marit Rossnes, skal fortelle om NRKs tanker og eksperimenter på smarthøyttalere.

Marit Rossnes, produktutviklingssjef, NRK. (foto: privat)

– Jeg skal blant annet snakke om hva smarte høyttalere er, og hva det kan innebære for brukerne. Vi gjør oss nye erfaringer hele tiden, så mye kan ha skjedd før 15.november, forteller Rossnes.

Det er sterk vekst i salget av digitale assistenter i Norge. Til nå 120 000 solgte, i følge Stiftelsen Elektronikkbransjen. Dette gjør at lyd er det nye bassenget ledende medieselskaper ønsker å tappe ut av.

Todelt bruk

Enkelte går så langt som å si at smarttelefonen kommer til å dø ut. Rossnes ville ikke kastet smarttelefonen med det første.

-Vi er nok langt unna smarttelefonens død, men det er spennende å se hvor langt vi kan komme med lyd og kunstig intelligens. Svaret på om dette blir det nye store, får vi ikke før publikum tar det i bruk.

Hvordan bruker publikum smarthøyttalere i dag?

-Det er en todelt bruk i de markedene hvor det er en viss utbredelse. Den ene er den bruken vi har hatt lenge med lyd, musikk og radio. Den andre er til praktiske oppgaver, hvor man snakker ut i rommet. For eksempel til vekkeklokke, styring av lys, og andre funksjoner i et smarthjem. Google-assistenten finnes på norsk for smarttelefoner, mens Google Home, den første høyttaleren som snakker og forstår norsk, kommer før jul ifølge Google Norge.

Hva er en smarthøyttaler? 

Smarthøyttalerne er talestyrte høyttalere som benytter seg av kunstig intelligens til å gjenkjenne hva vi sier, finne ut av vi vil ha, og svare oss. Det er et stort sprik i hvor teknisk modne de er, men alle assistentene på markedet nå har klare begrensninger. Det er de digitale assistentene som er hjernen i høyttalerne, og de blir snart å finne i andre dingser som smarttelefoner og biler. Apples digitale assistent Siri snakker allerede norsk i deres mobiltelefoner.

Smarthøyttalere brukes i hovedsak til to formål: praktiske ting som vekking, hus-styring og kjøkkentimer og til å konsumere innhold som musikk, radio, nyheter, podkast, og værmeldinger. (NRK)

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.