Eksperimenterer med smarthøyttalere

Lyd er det nye bassenget ledende medieselskaper ønsker å tappe ut av.

Derfor er lyd et av de viktigste teamene i årets NxtMedia konferanse, med flere innslag. Produktutviklingssjef i NRK, Marit Rossnes, skal fortelle om NRKs tanker og eksperimenter på smarthøyttalere.

Marit Rossnes, produktutviklingssjef, NRK. (foto: privat)

– Jeg skal blant annet snakke om hva smarte høyttalere er, og hva det kan innebære for brukerne. Vi gjør oss nye erfaringer hele tiden, så mye kan ha skjedd før 15.november, forteller Rossnes.

Det er sterk vekst i salget av digitale assistenter i Norge. Til nå 120 000 solgte, i følge Stiftelsen Elektronikkbransjen. Dette gjør at lyd er det nye bassenget ledende medieselskaper ønsker å tappe ut av.

Todelt bruk

Enkelte går så langt som å si at smarttelefonen kommer til å dø ut. Rossnes ville ikke kastet smarttelefonen med det første.

-Vi er nok langt unna smarttelefonens død, men det er spennende å se hvor langt vi kan komme med lyd og kunstig intelligens. Svaret på om dette blir det nye store, får vi ikke før publikum tar det i bruk.

Hvordan bruker publikum smarthøyttalere i dag?

-Det er en todelt bruk i de markedene hvor det er en viss utbredelse. Den ene er den bruken vi har hatt lenge med lyd, musikk og radio. Den andre er til praktiske oppgaver, hvor man snakker ut i rommet. For eksempel til vekkeklokke, styring av lys, og andre funksjoner i et smarthjem. Google-assistenten finnes på norsk for smarttelefoner, mens Google Home, den første høyttaleren som snakker og forstår norsk, kommer før jul ifølge Google Norge.

Hva er en smarthøyttaler? 

Smarthøyttalerne er talestyrte høyttalere som benytter seg av kunstig intelligens til å gjenkjenne hva vi sier, finne ut av vi vil ha, og svare oss. Det er et stort sprik i hvor teknisk modne de er, men alle assistentene på markedet nå har klare begrensninger. Det er de digitale assistentene som er hjernen i høyttalerne, og de blir snart å finne i andre dingser som smarttelefoner og biler. Apples digitale assistent Siri snakker allerede norsk i deres mobiltelefoner.

Smarthøyttalere brukes i hovedsak til to formål: praktiske ting som vekking, hus-styring og kjøkkentimer og til å konsumere innhold som musikk, radio, nyheter, podkast, og værmeldinger. (NRK)