Opplev det beste innen VR på NxtMedia konferansen

Andrew Perkis tar med seg vinnerbidragene fra internasjonal VR-kåring. Test dem selv!

Andrew Perkis er professor ved instituttet for elektroniske systemer på NTNU. Han var også juryleder under festivalen VR-Journalism ved World VR Forum i Sveits i juni. Vinnerbidragene tar han med seg til NxtMedia konferansen.

-Den største utviklingen innen VR i dag er et nytt fokus på kreativitet, der vi lar teknologien være skjult, men lar historien utfolde seg slik at vi føler oss tilstede i opplevelsen. Det betyr en mye større vekt på digital historiefortelling og hvilke muligheter vi har innenfor VR.

For å illustrere dette har Perkis og hans kolleger med oss tre temaer på utstillingen, som publikum kan oppleve.

Test en romaskin på vannet

Du kan oppleve XR Norges aktivitetsmonter i Rockheims resepsjonsområde. Der finner du også NRNUs sensorbaserte romaskin, som du kan teste selv.

-Vi har med en romaskin full av sensorer som vi overfører til VR, slik at når du ror med VR brillen på vil du kunne ro i ulike scenarier. På vann, på sjøen eller på en robane. I tillegg vil du få tilbakemelding på roteknikken din og du kan ro mot andre eller bli forfulgt av en hval om du ikke ror nok. alt leder opp til NTNUs forskning mot å bruke kunstig intelligens for å lage en virtuelle trener som vil veilede og følge deg på alle dine treningstimer.

 

 

 

Se 3 av de 5 finalistene i årets VR journalism festival 2018

Fra The World VR forum festival i 2018 viser Perkis 3 saker:

  • Autism fra The Guardian
  • Inside North Korea fra Dagens nyheter
  • Into the deep: Journaey to the heart of a Glacier

-Dette er spennende, lærerike og gode opplevelser som viser potensialet i å bruke 360 video som et nyhetsinntrykk, sier Perkis.

Oppleve Oslo Havn i 1798

I tillegg har Tidvis visualisert store deler av Bjørvika-området og Kvadraturen i Oslo slik det så ut på 1700-tallet og formidler dette med bl.a. VR, AR, spill og lukter.

-Du kan opplevd hvordan det var å gå rundt blant sjøboder, fisketorg og bordtomter i et område som har endret seg voldsomt siden da, sier professoren.

Andrew Perkis er blant NTNUs mest internasjonalt orienterte forskere, og ha i en årrekke forsket på medie-, informasjons- og kommunikasjonsteknologi. Han er sentral i oppbyggingen av fagfeltet Immersive Media Technology Experiences ved NTNU. Han er også direktør for NTNUs nyvinning NTNU ARTEC, der forskere fra kunstfag, humaniora og teknologi samspiller for å finne potensialet når ulike fagdisipliner arbeider sammen.

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.